Modelklas op vrijdag

Laatste keer naaktmodel gehad in de wekelijkse schilder klas. Volgende week krijgen we een vrouwelijk model, die geportretteerd moet worden. Daar hebben we ook vier keer de tijd voor. Dus de eerste twee lessen zijn altijd om te tekenen en te schetsen om zo vertrouwd te raken met het portret en daarna schetsen met verf.

Deze week dus een modelschildering gemaakt. Verleden week heb ik ontzettend zitten prutsen met H20 olieverf, te klein opgezet, te weinig tijd, niet de goede kleuren, kortom het zag er niet uit. Dus deze week heb ik van te voren een aquarelpapier opgespannen op een plank en daar een laag gesso over heen geschilderd. Ik had mijn acrylverf meegenomen en twee grote kwasten.model in acrylverf

Ik heb alleen ceruleum blauw, cadmium rood en wit gebruikt. Omdat ik grote kwasten heb gebruikt, wordt het model vanzelf al groter in het beeld gezet. Achteraf had ik ook geen gesso hoeven te gebruiken, want acrylverf kan gewoon op een aquarelblad, maar het is wel prettig als er een structuur op het papier zit.

Eerst heb ik met een pastelkrijt de contouren van ons model opgezet en daarna de eerste laag verf heel transparant, bijna als aquarelverf met de gemengde kleuren, rood, blauw en wit. Met dit geschilderde model ben ik tevreden, omdat het op een schetsmatige manier is geschilderd, met niet te veel details en veel lege ruimtes en door de structuur van het gessso, krijgt het geheel een krijtachtig effect!